Domowa lazania
Lazania, jako potrawa ostatniej szansy.
Śmiało możemy powiedzieć, że to potrawa z cyklu „niespodziewani goście”. Makaronowe płaty, główny składnik lazanii, może być stałym elementem naszych żelaznych zapasów.
Właściwie nie ma przepisu na domową lazanię, całkowicie od nas zależy jakie będą jej składniki. Czy będzie to lazania klasyczna, mięsna czy raczej wegetariańska? Otwieramy lodówkę i zaczynamy!
Składniki:
- płaty makaronowe
- coś co znajdziemy w lodówce
- przyprawy
Płaty makaronowe gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętajmy, że potrzebujemy tylko jej podgotować do lekkiego zmięknięcia. Odlewamy wodę i układamy z około centymetrową zakładką w naczyniu żaroodpornym. Powinno być prostokątne, łatwiej uformujemy warstwy. Uważajmy, makaron jest gorący! Ilość płatów makaronowych dostosowujemy do ilości warstw farszu. Trzy warstwy farszu, cztery płatów makaronowych.
Farsz, na przykład mielone mięso, przygotowujemy wcześniej. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso, dodajemy zeszkloną, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy.
Jeżeli używamy nadzienia warzywnego pamiętajmy, że warzywa mają różny czas gotowania.
W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem, układamy naprzemiennie płaty makaronowe i farsz. Każdą warstwę polewamy sosem beszamelowym dla utrzymania miękkości makaronu. Na wierzch kładziemy oliwki, pomidory, żółty ser. Całość pieczemy 20-30 minut w rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku.