Gołąbki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Gołąbki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Tym razem proponujemy potrawę równie tradycyjną ale wymagającą już czasu i przygotowań. Jako jeden ze składników farszu użyjemy kaszy jaglanej.
Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych.
Wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze i lecznicze.
Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Jest lekkostrawna i nie uczula, nie zawiera glutenu. Polecana osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi – o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.
Gołąbki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym, składniki:
- główka kapusty białej lub włoskiej
- kasza jaglana 100 g
- mielona karkówka 500 g
- puszka pomidorów pelati - 400 g
- natka pietruszki, koperek, duży ząbek czosnku
- pieprz, sól
Zaczynamy od wycięcia ostrym nożem kapuścianego głąba. Robimy to dość zamaszyście, łatwiej będzie później oddzielać od siebie poszczególne liście.
Kaszę jaglaną gotujemy ok. 15 minut. Ostudzoną, mieszamy z mięsem, posiekanym koperkiem i pietruszką. Przyprawiamy do smaku.
Całą głowę kapusty gotujemy w dużym garnku przez ok. 20-30 min. Gdy liście zaczną się rozdzielać, wyjmujemy, lekko studzimy i przystępujemy do oddzielania poszczególnych liści. Staramy się robić to delikatnie by ich nie podrzeć. Uwaga! Robimy to bardzo uważnie ponieważ kapusta jest gorąca! Oddzielone liście płuczemy zimną wodą. Kilka odkładamy.
Ilość farszu na każdego gołąbka dostosowujemy do wielkości liści. Powinniśmy móc swobodnie zrobić coś w rodzaju koperty lub zawijamy w rulon, po czym oba końce wciskamy do środka, tak aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Dla ułatwienie zawijania, wycinamy z liścia jego twarde i łykowate części.
Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki musimy wyłożyć odłożonymi liśćmi, by potrawa się nie przypaliła. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem wymieszanym z pomidorami pelati tak aby prawie przykrył gołąbki. Podczas gotowania nie możemy ich mieszać ponieważ mogą się rozpaść. Dusimy ok. 40 min.