Łosoś marynowany w sosie sojowym
Comments are Off
Łosoś marynowany idealna, choć czasochłonna przystawka.
O zaletach i właściwościach kulinarnych ryb napisano już wiele. W kuchni polskiej ryby występują raczej jako potrawy pieczone lub smażone.
Dziś proponujemy, niedoceniane i sprowadzone właściwie do wersji śledziowych, marynaty. Łosoś marynowany w sosie sojowym.
Składniki:
- 1 filet z łososia (ok. 40 dag, bez skóry)
- 3/4 szklanki sosu sojowego jasnego
- 3/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
- 3 cm korzenia imbiru (startego na drobnej tarce)
- 1 szklanka oliwy
- 1 łyżka sezamu (uprażonego na patelni)
Filet umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu o podwyższonych brzegach. Posmarować tartym imbirem, zalać sosami sojowymi i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Wylać sos sojowy i zalać łososia oliwą. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Wyjąć łososia z naczynia, pokroić na cienki plasterki i posypać prażonym sezamem. Podawać na zimno jako przystawka lub składnik kanapek.