Orientalne pałki kurczaka
Comments are Off
Niedziela, pora obiadowa. Spokojnie spędzasz popołudnie, aż tu nagle dzwoni telefon???
„Cześć, właśnie przejeżdżamy w pobliżu i wpadniemy na obiad…”
Nie wpadaj w panikę! Dasz radę. Do przygotowania orientalnych pałek kurczaka potrzebne będą Ci:
- pałki kurczaka, dwie-trzy na osobę
- miód
- musztarda, słodka np. miodowa
- curry
- imbir
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
Pałki myjemy pod bieżącą wodą, suszymy na papierowym ręczniku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy w płaskim, żaroodpornym naczyniu i wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 220 stopni piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy w sumie około godziny.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia smarujemy pałki przygotowaną z pozostałych składników glazurą. Uzyskamy dzięki temu błyszczącą, karmelową skórkę.
Orientalne pałki kurczaka podajemy z ryżem i orientalnymi warzywami z patelni.