Dieta lniana
Dieta dr Budwig, obecnie występująca pod nazwą dieta lniana, ma za zadanie dostarczyć organizmowi pokarmy bogate m.in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno. Dieta lniana dr Budwig jest tania i łatwa w prowadzeniu, ale pozornie, bo nakazuje wykluczyć wiele składników spożywczych, m.in. cukier, także brązowy, produkty przetworzone oraz wszystkie oleje, margaryny i masła.
Dieta dr Budwig została opracowana ponad 60 lat temu z myślą o leczeniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Dziś dieta lniana też jest uważana za sposób na odzyskanie naturalnych sił organizmu i jego oczyszczenie.
Johanna Budwig była naukowcem, biochemikiem. Już w 1951 roku, gdy o chorobach cywilizacyjnych jeszcze właściwie nie mówiono, ona przekonywała, że istnieją, są groźne, ale można je zwalczać odpowiednią dietą. Opracowała sposób żywienia, który został doceniony – siedem razy była kandydatką do nagrody Nobla.
Dieta dr Budwig to z założenia dieta przeciwnowotworowa. Jednak, jak sama autorka stwierdziła, proponowane przez nią zasady żywienia są skuteczne także w wielu innych przewlekłych i nawracających schorzeniach: chorobach naczyniowych i przewodu pokarmowego, otłuszczeniu wątroby, problemach skórnych, również przy stwardnieniu rozsianym, pasożytach i dolegliwościach wynikających z zaawansowanego wieku. Z powodzeniem możemy ją zaliczyć do diet nisko węglowodanowych, o których coraz częściej mówi się, że wspomagają leczenie wielu chorób. Do nich należy m.in. plaga naszych czasów – zespół metaboliczny, objawiający się otyłością brzuszną, nadciśnieniem, nieprawidłowym poziomem lipidów i cukru we krwi.
Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Z tego też powodu nie poleca się jej w trakcie radio czy chemioterapii. Może to bowiem znacznie zwiększyć ilości aktywnych toksyn, a to mogłoby okazać się zbyt wielkim obciążeniem dla organizmu.
Dieta lniana dr Budwig – zasady
Podstawową zasadą w diecie dr Budwig jest eliminacja złych tłuszczów. W okresie pierwszych 4 tygodni wszystkie tłuszcze zwierzęce, tak samo jak kiepskiej jakości tłuszcze roślinne (margaryny i tzw. mixy) są zabronione. Zdaniem autorki są szkodliwe i trzeba zastąpić je łatwo trawionymi i przyswajanymi tłuszczami w postaci oleju lnianego, oleju kokosowego, oleju z kiełków pszenicy oraz od czasu do czasu oliwy. Te dobre tłuszcze tworzą podstawowy składnik odżywiania. Ponieważ według zaleceń Budwig muszą być jedzone razem z dobrym białkiem, czyli chudym twarogiem (te dwa produkty łączy się na rozmaite sposoby), dieta nazywana jest dietą olejowo-białkową.
Nasiona lnu to mnóstwo aktywnych biologicznie związków. Olej z lnu zawiera dużą ilość witaminy E oraz kwasy omega-3. Olej w 90 proc. składa się z NNKT, z czego połowa to kwasy omega-3.
Siemię lniane dostarcza cynku i jest bogate w tzw. fitohormony zalecane jako środek wspomagający w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zalane wodą pęcznieje, dając po zjedzeniu uczucie sytości.
Kaszka lniana razowa jest wytwarzana z najnowszych odmian lnu o intensywnym zabarwieniu łuski. W procesie technologicznym nie usuwa się okrywy nasiennej, stąd kaszka razowa jest ciemniejsza, a co najważniejsze, zachowuje odżywcze bogactwo siemienia, czyli błonnik rozpuszczalny oraz białko (po ok. 40 proc.), a także dobre tłuszcze i antyutleniacze. Kwas fenolowy oraz flawonoidy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i ułatwiają usuwanie toksyn.
Dieta dr Budwig – produkty zakazane
Drugą zasadą tej diety lnianej jest wyeliminowanie wszelkich środków konserwujących i poprawiających smak. Zabronione są także: cukier oczyszczony, nawet brązowy, sztuczne słodziki (możesz zastąpić je miodem lub sokiem z winogron). Nie ma również produktów wysoko przetworzonych – są wyłącznie naturalne, najlepiej pochodzące ze źródeł ekologicznych, a dania przygotowane są tuż przed posiłkiem. Ma to przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki organizmu.
Podstawa: specjalna pasta dr Budwig
Główną i najważniejszą pozycją w jadłospisie są wspomniane olej lniany i chudy twaróg (o zawartości ok. 20% białka) – utarte na gładką masę znane są jako pasta dr Budwig.
Zdaniem autorki, to dzięki konsystencji emulsji i dwóm wyjątkowym składnikom: cysteinie pochodzącej z sera oraz kwasom tłuszczowym omega- 3 z oleju lnianego, pasta jest doskonale metabolizowana przez organizm, przez co są efektywniej wchłaniane. Autorka diety opracowała również specjalne smarowidło z oleju lnianego, oleju kokosowego, czosnku i cebuli o nazwie oleolux.
Pasta dr Budwig – składniki i przepis
5-6 łyżek oleju lnianego
12,5 dag chudego sera
ulubione zioła do smaku, sól, czosnek
Olej i ser miksuj przez 5 minut. Gotową pastę możesz doprawiać ziołami, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Rady Budwig zalecała jedzenie pasty rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i tartym jabłkiem oraz, oczywiście, samodzielnie. Stosuje się ją następująco: 2 łyżki w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 – w cięższych. Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce.
Etap przejściowy w diecie
Na początek dr Budwig zaleca przejście tzw. etapu wstępnego, którego długość zależy od stanu zdrowia. U osób poważnie chorych, które nie są w stanie przyswajać stałych pokarmów, trwa kilka dni, nawet tydzień. Dla osób chorych, które mogą przyjmować pokarmy, to 1-2 dni, a dla umiarkowanie chorych i zdrowych niemających problemów z przyjmowaniem pokarmów – dzień. Etap przejściowy to pewnego rodzaju post. Trzeba jeść tylko jeden rodzaj potrawy, która bazuje na tzw. linomelu (są to płatki śniadaniowe z grubo zmielonych nasion lnu z miodem rozpuszczonym w małej ilości świeżego mleka lub mleka w proszku (produkt jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, również internetowych). Oprócz tego w okresie przejściowym należy pić ciepłe herbaty, świeżo wyciskany sok z marchewki i z papai.
Dieta lniana; restrykcyjna, ale nie uciążliwa
Skuteczność lecznicza diety zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych. Przestrzeganie pór jedzenia wiele osób uzna za pewną wadę, bo plan dnia jest rozpisany z dokładnością do godziny. Co ciekawe, w jadłospisie na każdy dzień znajduje się… alkohol, co może budzić wątpliwości. Dieta dr Budwig jest z pewnością godna polecenia – można ją stosować skrupulatnie, ale też tylko wybrane jej elementy. Oleje tłoczone na zimno, siemię lniane, kiszonki oraz sok z kiszonek, podobnie jak domowy kefir mają prozdrowotne właściwości. Jeśli włączymy je do codziennej diety, na pewno zyskamy lepszą odporność, a układ trawienny będzie funkcjonował sprawniej.
Dieta lniana – produkty zalecane:
Podstawowe produkty w diecie lnianej dr Budwig:
◦ olej lniany – 4-8 łyżek dziennie
◦ siemię lniane – 4-6 łyżek, mielone bezpośrednio przed spożyciem, wraz z sokiem warzywnym lub owocowym
◦ ser biały odtłuszczony – 125-200 g dziennie
◦ sok z kiszonej kapusty – najlepiej przygotowywany w wyciskarce wolnoobrotowej – szklanka dziennie (zawsze rano)
◦ olej kokosowy
◦ owoce – do 4 porcji dziennie (owoców nie należy mieszać) oraz szklanka świeżego soku
◦ świeże warzywa – do 6 filiżanek dziennie, głównie warzywa kapustne i brokuły
◦ zboża w postaci chleba i płatków z nieoczyszczonych, pełnych ziaren, do 4 filiżanek dziennie
◦ ryby świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś, makrela, tuńczyk (bogate w kwasy omega- 3), do 25 dag dziennie
◦ mięso i drób – ale tylko z ekologicznych hodowli i okazjonalnie; w przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować całkowicie
◦ płyny – 2 litry wody dziennie (filtrowanej albo butelkowanej źródlanej, ale nie mineralnej)
◦ ponadto: miód, surowe i suszone owoce, surowe i gotowane warzywa, kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana), płatki owsiane, świeże i suszone zioła, wytrawny szampan lub wytrawne czerwone wino
Dieta lniana – przykładowy jadłospis dzienny
- 7:00 szklanka wyciśniętego soku z kiszonej kapusty
- 8:00 szklanka zielonej, czarnej lub owocowej herbaty osłodzonej miodem oraz gotowane ziarna zbóż wg uznania (owsianka, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza jaglana), zmieszane z siemieniem lnianym, pastą dr Budwig i surowymi owocami
- 10:00 szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi lub rzodkiewki, lub cytryny, lub pokrzywy. Inna propozycja to sok z buraka, selera, marchwi i jabłek – zawsze w proporcjach: 2 części buraka i 1 pozostałych składników. Ważne! Burak powinien być dobrze schłodzony w lodówce
- 11:00 porcja żółtego sera z owocami (do wyboru: winogrona, jabłka, melon)
- 12:00 lampka szampana z łyżką siemienia lnianego lub linomelu
- 12:15 talerz surówek z dressingiem na bazie pasty dr Budwig z ziołami i przyprawami, w tym: sól, pieprz, musztarda, czosnek, chrzan oraz dostępne zioła. Dr Budwig zaleca również: mniszek lekarski, rzeżuchę, seler, sałatę, rzodkiewki i oczywiście kiszoną kapustę.
- 12:30 obiad z deserem: kasze, warzywa z dodatkiem oleoluxu, deser to krem owocowy zmiksowany ze świeżych owoców oraz pasty dr Budwig z dodatkiem łyżeczki rumu lub wiśniówki
- 15:00 szklanka soku regeneracyjnego (z winogron, ananasa)
- 15:30 szklanka soku detoksykacyjnego (wiśniowego, borówkowego lub z papai)
- 18:00 kolacja z ziaren zbóż ugotowanych w bulionie warzywnym z dodatkiem oleoluxu z małą łyżeczką drożdży liofilizowanych
- 20:30 lampka czerwonego wytrawnego wina, ewentualnie z małą ilością miodu
Dieta lniana trwa: 2–3 tygodnie. Odchudza: ok. 2 kg w ciągu tygodnia. Można ją powtarzać kilka razy w roku. Nie jest wskazana dla dzieci, młodzieży dojrzewającej, kobiet w ciąży i karmiących. Dzienna dawka kalorii w diecie lnianej to 1200.
1. DZIEŃ
Śniadanie ok. 300 kcal
kromka pieczywa razowego posmarowana porcją pasty serowo-lnianej, pomidor, ogórek, listki mięty lub melisy, do picia zielona herbata z miodem
Drugie śniadanie ok. 180 kcal
Koktajl owocowy, brzoskwinia, jogurt naturalny 150 g, łyżka kaszki lnianej. Składniki zmiksuj.
Obiad ok. 320 kcal
Filet z piersi kurczaka z ryżem i warzywami, ryż pełnoziarnisty (30 g suchego), brokuł (200 g), marchew, filet z piersi kurczaka (140 g), łyżeczka oliwy, pieprz, curry, czosnek, szklanka soku marchewkowo-selerowego.
Mięso pokrój na grube kawałki, posyp curry i natrzyj czosnkiem. Wymieszaj z ryżem i warzywami. Popij szklanką soku.
Podwieczorek ok. 130 kcal
3 orzechy włoskie
Kolacja ok. 280 kcal
Kanapka z pastą serowo-lnianą i makrelą, 50 g makreli wędzonej, czubata łyżka pasty, drobno posiekana cebulka, sól, pieprz do smaku, kilka kropel cytryny, herbata zielona
2. DZIEŃ
Śniadanie ok. 350 kcal
Pomarańcza z pastą i płatkami kukurydzianymi, 50 g pasty serowo-lnianej, trzy łyżki płatków kukurydzianych, pomarańcza, jogurt naturalny zmieszany z łyżeczką siemienia lnianego
Drugie śniadanie 200 kcal
świeży sok z grejpfruta, sok z 1/2 pomarańczy, 100 g melona, łyżka kaszki lnianej. Składniki zmiksuj.
Obiad ok. 450 kcal
Dorsz pieczony z pestkami dyni i kalafiorem, 200 g filetu z dorsza, garść prażonych pestek dyni, kilka dużych różyczek kalafiora lub brokuła, ulubione zioła, sok pomidorowy.
Filet z dorsza obłóż ziołami, następnie zawiń w folię i piecz ok. 20 minut w piekarniku w temp. 180°C. Brokuła lub kalafiora gotuj w lekko osolonej wodzie 4–5 minut, tak, by był lekko twardy (al dente). Rybę po upieczeniu posyp pestkami dyni. Danie podawaj z sokiem pomidorowym.
Podwieczorek ok. 100 kcal
4 kostki gorzkiej czekolady
Kolacja 170 kcal
Kanapka z pastą i koperkiem
50 g pasty serowo-lnianej, posiekany koperek, zielony ogórek, kromka pieczywa chrupkiego, szklanka zielonej herbaty z łyżeczką miodu
3. DZIEŃ
Śniadanie ok. 250 kcal
Pasta z przecierem pomidorowym, połowa porcji pasty zmiksowana z przecierem pomidorowym i listkami bazylii, kromka pełnoziarnistego chleba żytniego, pomidor, ogórek kwaszony, różne rodzaje kiełków, herbata zielona
Drugie śniadanie ok. 120 kcal
Zmiksowane owoce z kaszką lnianą i sokiem marchwiowym, łyżka kaszki lnianej, szklanka soku z marchwi, morela, pół banana
Obiad ok. 400 kcal
Sałatka z indyka z melonem, 150 g mięsa piersi z indyka, kilka liści sałaty lodowej lub kruchej, melon miodowy (ok. 100g), garść jeżyn, kilka łyżek jogurtu naturalnego, ulubione zioła, szklanka wody mineralnej.
Usmażone i schłodzone mięso pokrój w kawałki, wymieszaj je z porwanymi listkami sałaty. Z melona miodowego wydrąż kulki i wmieszaj do sałatki. Na koniec dodaj garść jeżyn i dopraw jogurtem i ziołami.
Podwieczorek ok. 100 kcal
12 orzechów laskowych
Kolacja ok. 300 kcal
Naleśnik z pastą, jogurtem, owocami i miodem, naleśnik, porcja pasty serowo-lnianej, kawałki brzoskwini, łyżeczka miodu, pół kubeczka jogurtu naturalnego, do picia zielona herbata.
4. DZIEŃ
Śniadanie ok. 350 kcal
Chleb z pastą serowo-lnianą, warzywami i jajkiem, połowa porcji pasty serowo-lnianej, pokrojony świeży ogórek, pomidor, posiekane rzodkiewki, posiekane jajko na twardo, sól i pieprz do smaku, ewentualnie łyżeczka musztardy, kromka pieczywa pełnoziarnistego
Drugie śniadanie ok. 150 kcal
Sałatka owocowa: arbuz (ok. 150g), jabłko, kilka owoców winogron, łyżka siemienia lnianego, goździki, kilka kropli likieru pomarańczowego.
Arbuza i jabłko pokrój w cząstki, dodaj winogrona. Posyp siemieniem i goździkami. Skrop likierem.
Obiad ok. 350 kcal
Dorsz pieczony z surówką, dorsz pieczony na ruszcie (200g), ryż pełnoziarnisty (30g), surówka z kwaszonej kapusty (ok. 150g)
Podwieczorek ok. 100 kcal
Napój czekoladowy: szklanka gorącego mleka, 4 kostki gorzkiej czekolady, łyżeczka miodu, cynamon
Kolacja ok. 280 kcal
Chleb z pastą, szczypiorkiem i jajkiem, jajko na miękko, kromka chleba razowego, pasta serowo-lniana, szczypiorek, szklanka zielonej herbaty.
5. DZIEŃ
Śniadanie ok. 320 kcal
Chleb z pastą i orzechami, połowa porcji pasty, 3 posiekane połówki orzechów włoskich, szczypta gałki muszkatołowej lub kardamonu, kilka posiekanych listków cykorii, łyżeczka miodu, kromka chleba razowego
Drugie śniadanie ok. 130 kcal
Kaszka lniana z jogurtem i czarnymi jagodami, czarne jagody (150g), opakowanie jogurtu naturalnego, łyżka kaszki lnianej
Obiad ok. 300 kcal
Sałatka z fetą: po połówce papryki czerwonej i żółtej, 50g sera feta, kilka plasterków czerwonej cebuli, kilka oliwek, łyżka oleju lnianego, kilka kropli octu winnego, kromka pełnoziarnistego pieczywa.
Połówki papryki pokrój w kostkę następnie pokrój cebulę i oliwki. Składniki delikatnie wymieszaj, dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Polej olejem lnianym i skrop octem winnym. Zjedz z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Podwieczorek ok. 100 kcal
szklanka mleka acidofilnego
Kolacja ok. 300 kcal
Chleb z pastą i wędliną: kromka chleba razowego, pasta, sól i pieprz, 2 plasterki chudej wędliny, pomidor, kilka listków sałaty, szklanka herbaty zielonej.
6. DZIEŃ
Śniadanie ok. 200 kcal
Kaszka z miodem: 3 łyżki kaszki lnianej, szklanka gorącego mleka, łyżeczka miodu, kilka rodzynek, 8 orzechów laskowych
Drugie śniadanie
ok. 250 kcal
kromka pieczywa razowego •pasta serowo-lniana •prażone pestki dyni
Obiad ok. 300 kcal
Łosoś z warzywami: 100g filetu z łososia, duża marchewka, por, kawałek selera, papryka, łyżka oliwy, pół szklanki bulionu warzywnego, przyprawy: pieprz cayenne, sól, gałka muszkatołowa, kilka kropli soku z cytryny, łyżka kaszki lnianej, łyżka śmietany 12% tłuszczu, posiekana natka pietruszki.
Pokrój marchewkę, por, kawałek selera, paprykę. Uduś na oliwie i bulionie. Dopraw pieprzem cayenne, solą i gałką. Filet z łososia połóż na warzywach i gotuj do miękkości. Zdejmij rybę, skrop sokiem z cytryny i przełóż w ciepłe miejsce. Warzywa dopraw łyżką kaszki lnianej i śmietaną. Posyp natką pietruszki.
Podwieczorek 150 kcal
Kisiel lniany z owocami: łyżeczka siemienia lnianego, sok wyciśnięty z pomarańczy, po garści: jeżyn, malin, porzeczek •łyżka miodu, łyżka jogurtu naturalnego. Siemię lniane wymieszaj z podgrzanym sokiem i miodem. Dodaj owoce i łyżkę jogurtu.
Kolacja ok. 250 kcal
Pasta grzybowa z chlebem razowym: porcja pasty serowo-lnianej zmiksowana z kilkoma uduszonymi na patelni pieczarkami i cebulką, sól i pieprz do smaku, szklanka zielonej herbaty.
7. DZIEŃ
Śniadanie ok. 300 kcal
pasta serowo-lniana, pomidor, świeży ogórek, kilka listków sałaty, kromka pieczywa razowego, szklanka soku pomidorowego.
Drugie śniadanie
ok. 200 kcal
Koktajl owocowy: sok z pomarańczy, nektarynka, łyżka mielonego siemienia, łyżka miodu, pół szklanki maślanki.
Obiad ok. 400 kcal
Kurczak z kurkami i surówka z kapusty pekińskiej: pierś kurczaka (ok. 150g), kurki (150g), ząbek czosnku, 3 ziemniaki, łyżeczka posiekanego koperku, łyżeczka oliwy z oliwek, pieprz, ulubione zioła suszone, szklanka wody mineralnej.
Mięso delikatnie ubij i przypraw, a następnie uduś na oliwie. Grzyby oczyść, umyj, pokrój, podduś na patelni razem z czosnkiem, ułóż na mięsie. Zjedz z ugotowanymi w wodzie ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej. Popij wodą mineralną.
Podwieczorek ok. 100 kcal
szklanka maślanki bez dodatków smakowych
Kolacja ok. 300 kcal
kromka pieczywa razowego, pasta serowo-olejowa wymieszana z tuńczykiem (80g), pomidor, szczypiorek.