Tarta z rabarbarem i jabłkami
Rabarbar – czy to już owoc czy jeszcze warzywo?
Rabarbar – rzewień, to bylina, która jest warzywem, ale…?
W kuchni znalazł miejsce jako łodygi lub ogonki liściowe. Ma kwaskowaty, cierpki smak i charakterystyczny, czerwonawy kolor. Intensywność koloru wskazuje nam jego słodycz, im czerwieńszy tym słodszy. Z tego powodu może być traktowany jako owoc i doskonały składnik ciast, deserów i kompotów. My użyjemy go jako nadzienie do ciasta.
Rabarbar posiada również „ciemną stronę”. Zawiera dużo szczawianów i wypłukuje z organizmu człowieka wapń.
Wiosenna tarta z rabarbarem i jabłkami – składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- skórka starta z jednej cytryny
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- kostka masła (posiekanego)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, którą następnie zawijamy w folię do żywności i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
Składniki na nadzienie:
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 jabłka szara reneta
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy migdałowy
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
Rabarbar czyścimy i kroimy na kawałki. Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i również kroimy na kawałki. Mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i odkrawamy około 1/3 objętości. Rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty o średnicy 28 cm (robiąc brzeg na 2-3 cm).
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wyciąć paski 1-2 cm.
Ciasto w formie należy nakłuć widelcem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 13 minut. Wyjmujemy, posypujemy zmielonymi migdałami i wypełniamy nadzieniem.
Paski rozwałkowanego ciasta poukładamy w formie kratki na wierzchu owoców. Można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.
Ponownie pieczemy przez ok. 40 minut.