Czekoladowe babeczki z czereśniami
W pełni sezonu czereśniowego przygotujemy czekoladowe babeczki z czereśniami.
Czereśnie to owoce lata. Są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Sezon na czereśnie jest krótki, tak więc śpieszmy się!
Potrzebne składniki. Pamiętajmy by wszystkie przygotować wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową.
- 20 dkg czereśni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20 dkg / 1 kostka masła
- 10 dkg cukru pudru
- 20 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dkg / 1,5 tabliczki czekolady
- 2 jaja
- 1 łyżka kakao
- 125 ml / ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
12 całych czereśni odłożyć do dekoracji, resztę wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozpuścić tabliczkę czekolady (pół tabliczki zostawić do dekoracji) w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać czekoladę, potem jajka, cały czas ubijając. Suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać. Dodawać do ubitej masy na zmianę z mlekiem aż do połączenia składników. Na końcu dodać czereśnie i wymieszać. Masę nakładać do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. 50 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju i rozsmarować pędzelkiem na babeczkach. Udekorować czereśniami.