Baton śniadaniowy
Kontynuując nasz mini cykl zdrowych i pożywnych produktów, proponujemy zbożowy baton śniadaniowy, jako doskonała alternatywa dla produktów masowych.
Zamiast kupować naszym dzieciom przekąski i słodycze nasycone konserwantami i polepszaczami, upieczemy baton śniadaniowy, który na pewno im zasmakuje. Użyjemy ogólnie dostępnych w każdej kuchni naturalnych i zdrowych składników.
Podstawowym składnikiem będą płatki zbożowe oraz mleko skondensowane słodzone mające za zadanie skleić całość. Dobór i ilość pozostałych składników zależy tylko od naszych preferencji i tego, co akurat mamy pod ręką. Ważne, by zachować proporcję, puszka mleka skondensowanego na około 700 g ziaren.
Do wypieku naszych batonów śniadaniowych użyliśmy:
- puszkę mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g płatków zbożowych (owsianych i jęczmiennych)
- 150 g nasion zbożowych (słonecznik i sezam)
- 150 g żurawiny
- 150 g orzechów (orzeszki ziemne i nerkowce)
- garść owoców suszonych (rodzynki, pokrojona morela i śliwki kalifornijskie)
Mleko skondensowane podgrzewamy w głębokiej patelni lub rondlu i dodajemy uprzednio wymieszane ziarna. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać dość gęstą masę. Formę o wymiarach 25×21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Wyrównujemy, niezbyt mocno ubijając masę.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 130 stopni. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu kilku minut kroimy na części. Nam wyszło 16 sztuk.