Kreatorzy Smaku catering

Creme brulee – na świąteczny deser

creme brulee

Creme brulee uważa się za deserów deserów.

Creme brulee to najbardziej znany francuski deser, i wbrew opinii, bardzo prosty w przygotowaniu. Waniliowy krem, z cienką, chrupiącą warstwą zapieczonego karmelu. Doskonale powinien sprawdzić się na naszych bożonarodzeniowych stołach.

Dla 4 osób będziemy potrzebowali następujących składników na creme brulee:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru do karmelizowania, może być brązowy

Laskę wanilii przygotowujemy tradycyjnie. Przecinamy wzdłuż, wydobywamy nasiona i gotujemy w śmietance. Następnie studzimy i przecedzamy.

Rozcieramy żółtka z cukrem. Dolewamy ostudzoną śmietankę. Rozlewamy do płytkich miseczek.

Miseczki z masą zapiekamy 45 -60  minut w piekarniku rozgrzanym do 100ºC. Pod koniec pieczenia krem powinien być lekko galaretowaty w środku. Nie może się zarumienić! Studzimy do temperatury pokojowej i umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

Najważniejsza i jednocześnie najbardziej widowiskowa część przygotowania creme brulee to karmelizowanie cukru. Na krótko przed podaniem na powierzchnię kremu delikatnie wysypujemy cukier, ok. 1 łyżki na foremkę. Cukier karmelizujemy przy pomocy palnika gazowego.

creme brulee