Creme brulee – na świąteczny deser
Creme brulee uważa się za deserów deserów.
Creme brulee to najbardziej znany francuski deser, i wbrew opinii, bardzo prosty w przygotowaniu. Waniliowy krem, z cienką, chrupiącą warstwą zapieczonego karmelu. Doskonale powinien sprawdzić się na naszych bożonarodzeniowych stołach.
Dla 4 osób będziemy potrzebowali następujących składników na creme brulee:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- laska wanilii
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cukru do karmelizowania, może być brązowy
Laskę wanilii przygotowujemy tradycyjnie. Przecinamy wzdłuż, wydobywamy nasiona i gotujemy w śmietance. Następnie studzimy i przecedzamy.
Rozcieramy żółtka z cukrem. Dolewamy ostudzoną śmietankę. Rozlewamy do płytkich miseczek.
Miseczki z masą zapiekamy 45 -60 minut w piekarniku rozgrzanym do 100ºC. Pod koniec pieczenia krem powinien być lekko galaretowaty w środku. Nie może się zarumienić! Studzimy do temperatury pokojowej i umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Najważniejsza i jednocześnie najbardziej widowiskowa część przygotowania creme brulee to karmelizowanie cukru. Na krótko przed podaniem na powierzchnię kremu delikatnie wysypujemy cukier, ok. 1 łyżki na foremkę. Cukier karmelizujemy przy pomocy palnika gazowego.