Pasta z fasoli i cebuli czyli smalczyk dla wegetarianina
Świeży chleb posmarowany smalcem ze skwarkami i rumianą cebulką, a na wierzch plasterki kiszonego ogórka. Może tym razem zamiennik – pasta z fasoli i cebuli.
Całość posypana grubo mieloną solą. Każdy kiedyś próbował takiej kanapki? Pasta z fasoli i cebuli nie jest tłusta, ma dużo białka i jest wegetariańska.
Jest jeden mały problem w jedzeniu tłustych przekąsek regularnie. Smalec jest bardzo negatywnie wpływa na poziom cholesterolu. Rozwiązaniem łączącym nasze łakomstwo i chęć dbania o dietę jest pasta z fasoli i cebuli. Wygląda tak samo, smakuje podobnie i nie pozostawia po sobie oponki dookoła naszej talii. Podstawowym składnikiem wpływającym na smak naszej pasty z fasoli i cebuli jest – cebula. Do wyboru, wg. własnego smaku, jasna lub czerwona.
fot. Dariusz Kanak
Tradycyjnie używamy najprostszych składników:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli, odcedzonej
- 2 czerwone cebule, posiekane
- kilka śliwek kalifornijskich pokrojonych w paseczki
- ½ jabłka pokrojonego
- 50 ml zimnej wody
- 2 listki laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 goździk
- 2 szczypty majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego pikantnego
- sól różowa himalajska
- czarny pieprz
- olej do smażenia cebuli
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu. Cebulę i jabłko podsmażyć na patelni i dodać przyprawy.
Fasolę zmiksować z sosem sojowym i 50 ml wody. Dodać cebulkę i śliwki i jeszcze raz zmiksować, ale tak, żeby cebulka była wyczuwalna. Dosolić i dopieprzyć w zależności od upodobania. Przełożyć do miseczki lub słoiczka i schłodzić w lodówce. Rozsmarować na ciemnym pieczywie i polać oliwą lub olejem rydzowym.