Kreatorzy Smaku catering

Pasta z fasoli i cebuli czyli smalczyk dla wegetarianina

pasta z fasoli i cebuli

Świeży chleb posmarowany smalcem ze skwarkami i rumianą cebulką, a na wierzch plasterki kiszonego ogórka. Może tym razem zamiennik – pasta z fasoli i cebuli.

Całość posypana grubo mieloną solą. Każdy kiedyś próbował takiej kanapki? Pasta z fasoli i cebuli nie jest tłusta, ma dużo białka i jest wegetariańska.

Jest jeden mały problem w jedzeniu tłustych przekąsek regularnie. Smalec jest bardzo negatywnie wpływa na poziom cholesterolu. Rozwiązaniem łączącym nasze łakomstwo i chęć dbania o dietę jest pasta z fasoli i cebuli. Wygląda tak samo, smakuje podobnie i nie pozostawia po sobie oponki dookoła naszej talii. Podstawowym składnikiem wpływającym na smak naszej pasty z fasoli i cebuli jest – cebula. Do wyboru, wg. własnego smaku, jasna lub czerwona.

pasta z fasoli i cebuli

fot. Dariusz Kanak

Tradycyjnie używamy najprostszych składników:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli, odcedzonej
  • 2 czerwone cebule, posiekane
  • kilka śliwek kalifornijskich pokrojonych w paseczki
  • ½ jabłka pokrojonego
  • 50 ml zimnej wody
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 goździk
  • 2 szczypty majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego pikantnego
  • sól różowa himalajska
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia cebuli

 

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu. Cebulę i jabłko podsmażyć na patelni i dodać przyprawy.
Fasolę zmiksować z sosem sojowym i 50 ml wody. Dodać cebulkę i śliwki i jeszcze raz zmiksować, ale tak, żeby cebulka była wyczuwalna. Dosolić i dopieprzyć w zależności od upodobania. Przełożyć do miseczki lub słoiczka i schłodzić w lodówce. Rozsmarować na ciemnym pieczywie i polać oliwą lub olejem rydzowym.

pasta z fasoli i cebuli

fot. Dariusz Kanak
O autorze