Pasztet z soczewicy i cukinii
Pasztet z soczewicy i cukinii, kulinarny początek jesieni.
Większość „mięsożerców” lubi pasztety. Pieczone z dobrego mięsa, często z dodatkiem dziczyzny. Pięknie zarumieniona słoninka dookoła. I jak tu przejść na dietę lub porzucić mięso? Alternatywą może być, a właściwie jest, pasztet z soczewicy i cukinii.
Pasztet z warzyw, który wygląda jak pasztet mięsny, można go podawać jak pasztet mięsny i smakuje jak pasztet mięsny – prawie. Przyrządza się go o wiele sprawniej i szybciej, a do przyrządzenia wykorzystamy sezonowe warzywa. Jeżeli uda się nam przekonać do spróbowania „mięsożercę” na pewno będzie zadowolony.
Składniki potrzebne na pasztet z soczewicy i cukinii:
- 130 g soczewicy zielonej
- 90 g soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 2 małe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 spora marchewka
- 20 dkg grzybów (mogą być mrożone)
- 3 jaja
- kilka pomidorów suszonych lub w oleju
- oliwa i masło do smażenia
Przyprawy dodajemy według uznania, ma być ich sporo:
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- curry
- oregano
- imbir
- liść kafiru
Odłożyć po około 30 g suchej soczewicy zielonej i czerwonej. Resztę soczewicy ugotować do miękkości. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół). Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na grubej tarce, czosnek na drobnej. Grzyby pokroić. Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę, dodać marchewkę, czosnek i grzyby. Dodać przyprawy. Odparować chwilę na dużym ogniu.
Ugotowaną soczewicę zmiksować z połową warzyw, dodać niezmiksowane warzywa, cukinię, suchą soczewicę i jaja. Dobrze wymieszać i ewentualnie doprawić.
Piec przez około godzinę. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Schłodzić w lodówce. Podawać w plastrach lub rozsmarowane.