Kreatorzy Smaku catering

Pasztet z soczewicy i cukinii

pasztet z soczewicy i cukinii

Pasztet z soczewicy i cukinii, kulinarny początek jesieni.

Większość „mięsożerców” lubi pasztety. Pieczone z dobrego mięsa, często z dodatkiem dziczyzny. Pięknie zarumieniona słoninka dookoła. I jak tu przejść na dietę lub porzucić mięso? Alternatywą może być, a właściwie jest, pasztet z soczewicy i cukinii.

Pasztet z warzyw, który wygląda jak pasztet mięsny, można go podawać jak pasztet mięsny i smakuje jak pasztet mięsny – prawie. Przyrządza się go o wiele sprawniej i szybciej, a do przyrządzenia wykorzystamy sezonowe warzywa. Jeżeli uda się nam przekonać do spróbowania „mięsożercę” na pewno będzie zadowolony.

Składniki potrzebne na pasztet z soczewicy i cukinii:

Pasztet z soczewicy i cukinii

  • 130 g soczewicy zielonej
  • 90 g soczewicy czerwonej
  • 2 cebule
  • 2 małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora marchewka
  • 20 dkg grzybów (mogą być mrożone)
  • 3 jaja
  • kilka pomidorów suszonych lub w oleju
  • oliwa i masło do smażenia

 

Przyprawy dodajemy według uznania, ma być ich sporo:

  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • curry
  • oregano
  • imbir
  • liść kafiru

Odłożyć po około 30 g suchej soczewicy zielonej i czerwonej. Resztę soczewicy ugotować do miękkości. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół). Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na grubej tarce, czosnek na drobnej. Grzyby pokroić. Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę, dodać marchewkę, czosnek i grzyby. Dodać przyprawy. Odparować chwilę na dużym ogniu.

Ugotowaną soczewicę zmiksować z połową warzyw, dodać niezmiksowane warzywa, cukinię, suchą soczewicę i jaja. Dobrze wymieszać i ewentualnie doprawić.
Piec przez około godzinę. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Schłodzić w lodówce. Podawać w plastrach lub rozsmarowane.

Pasztet z soczewicy i cukinii