Sałatka z tuńczykiem, pestkami dyni i sosem balsamicznym
Comments are Off
08 listopada 2014 – Europejski Dzień Zdrowego Żywienia – odżywiaj się zdrowo razem z nami
Składniki sałatki:
sałata fryza / radichio / roszpunka / pomidorki cherry / kapary / żółta papryka / pestki dyni / rozmaryn / natka karbowana / tuńczyk w sosie własnym
Składniki i przygotowanie sosu:
pomarańcz / ocet balsamiczny / cukier
Karmelizujemy cukier na patelni następnie dodajemy do niego soku z pomarańczy oraz octu balsamicznego. Uważając, żeby nie przypalić redukujemy go do konsystencji sosu.
Wykonanie:
Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki – mieszamy z żółtą papryką i w ten sposób tworzymy postument naszej sałatki. Dodajemy tuńczyka, kapary, pomidorki cherry. Dekorujemy świeżym rozmarynem i natką karbowaną. Polewamy sosem. smacznego