Kreatorzy Smaku catering

Tarta z rabarbarem i jabłkami

Tarta z rabarbarem i jabłkami

Rabarbar – czy to już owoc czy jeszcze warzywo?

Rabarbar – rzewień, to bylina, która jest warzywem, ale…?

W kuchni znalazł miejsce jako łodygi lub ogonki liściowe. Ma kwaskowaty, cierpki smak i charakterystyczny, czerwonawy kolor. Intensywność koloru wskazuje nam jego słodycz, im czerwieńszy tym słodszy. Z tego powodu może być traktowany jako owoc i doskonały składnik ciast, deserów i kompotów. My użyjemy go jako nadzienie do ciasta.

Rabarbar posiada również „ciemną stronę”. Zawiera dużo szczawianów i wypłukuje z organizmu człowieka wapń.

 

Tarta z rabarbarem i jabłkami

 

Wiosenna tarta z rabarbarem i jabłkami – składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • kostka masła (posiekanego)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Tarta z rabarbarem i jabłkami

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, którą następnie zawijamy w folię do żywności i na 30 minut wstawiamy do lodówki.

 

Tarta z rabarbarem i jabłkami

 

Składniki na nadzienie:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 jabłka szara reneta
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy migdałowy
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

 

Tarta z rabarbarem i jabłkami

 

Rabarbar czyścimy i kroimy na kawałki. Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i również kroimy na kawałki. Mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

 

Tarta z rabarbarem i jabłkami

Wyjmujemy ciasto z lodówki i odkrawamy około 1/3 objętości. Rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty o średnicy 28 cm (robiąc brzeg na 2-3 cm).

Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wyciąć paski 1-2 cm.

Ciasto w formie należy nakłuć widelcem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 13 minut. Wyjmujemy, posypujemy zmielonymi migdałami i wypełniamy nadzieniem.

Paski rozwałkowanego ciasta poukładamy w formie kratki na wierzchu owoców. Można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.

Ponownie pieczemy przez ok. 40 minut.

Tarta z rabarbarem i jabłkami